Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πάμε Μουσείο; Οι κόρες της Ακρόπολης


Η Κόρη της Λυών
(το ανώτερο ήμισυ βρίσκεται στο Μουσείο Καλών Τεχνών της Λυών και το κατώτερο στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα)



Επιμέλεια από τους μαθητές:
Μαρία Αντωνίου
Ανθούσα Αμπίλας

Κόρη από Ακρόπολη 593:  Φοραεί ιμάτιο, πέπλο και χιτώνα. Επίσης κραταεί στεφανί και ρόδι. Κατασκευάστηκε γύρω στο 560- 550 π.Χ.
Η Κόρη της Lyon:Κατασκευάζει γύρω στο 540 π.Χ. κρατάει στο δεξί χέρι ένα περιστέρι. Επιπροσθέτως στο κέφαλι φοράει στεφάνι με ζωγραφισμένους με λωτούς. Το πάνω μέρος της κόρης είναι γύψινο αντίγραφο του αντιγραφού, που σήμερα ρίσκεται στην Lyon της Γαλλίας.
Κόρη από Ακρόπολη 594: Διακρίνονται ίχνη χρώματος.
Η κόρη του Αντίνορα 681: Κατασκευάστηκε το 530- 520 π.Χ. Έχει ύψος 2,1m. Φοράει κόντο ιωνικό ιμάτιο το οποίο πέφτει διαγώνια πάνω από τον αττικό χιτώνα. Επίσης τα μαλλία της σχηματίζουν οκτώ πλεξούδες.
Κόρη Ακρόπολης : Γύρω στο 530- 520 π.Χ
Κόρη Ακρόπολης : Γύρω στο 530- 520 π.Χ
Η Χιώτισσα 675: Κατασκευάστηκε γύρω στο 520- 510 π.Χ. Σε αυτήν την κόρη σώζονται τα χρώματα. Έτσι ο χιτώνας είναι γαλάζιος με κόκκινα και γαλάζια κοσμήματα.
Κόρη Ακρόπολης: γύρω στο 520- 510 π.Χ.                                
Η Επαρχιώτισσα ή Η Πελοποννήσια : Αυτή η κόρη έρχεται σε μια αντίθεση από τις υπόλοιπες γιατί είναι κοντή και στρουμπουλή. Επίσης φοράει τσουράπια αντί να φοράει κομψά σανδάλια. Φοράει και ένα φουστάνι το οποίο ντρομπάρει την κοιλία της. Αυτή η μικρή και περιέργη κόρη είναι γνωστή ως κόρη με τα κόκκινα παπούτσια λόγω των μυτέρων κόκκινων παπουτσιών τα οποια διατήρουν ακόμα το έντονο χρώμα τους. Λέγεται και κόρη με το περιστέρι πό το πτηνό που κρατάει στο χέρι της. Χρονολογείται στο 510 π.Χ – 500 π.Χ.
Η «σφιγγοπρόσωπη» 674: Με αμυγδαλωτά μάτια. Γύρω στο 500 π.Χ
Η Κόρη του Ευθυδίκου, << Η Μουτρωμένη>> 686 : Έχει στενούς ώμους και αυστηρή κάθετη μύτη. Χρονολογείται γύρω στο 490 π.Χ.
Η Κόρη των Προπύλαιων : Οφείλει την την επώνυμια της στον τόπο της εύρεσης της. Σοβαρή στην έκφραση και απλή στην ενδυμασία, με χιτώνα και ριχτό ιμάτιο. Χρονολογείται γύρω στο 480 π.Χ.
Μία Κόρη από τις Καρυάτιδες: Από την πρόσταση του Ερέχθειου, το 420 π.Χ.

Πηγή :www.yliko.gr  
Μαρία Αντωνίου, Α’ τάξη, Απρίλιος 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου