Τρίτη, 23 Απριλίου 2013

Ένα ταξίδι στα fractals του Mandelbrot και του SierpinskiΟ μαθηματικός Benoît Mandelbrot ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε έναν υπολογιστή για να απεικονίσει τη συμπεριφορά ενός δυναμικού συστήματος.

Το 1975 εισήγαγε τη λέξη fractal (από το λατινικό fractus=κομματιασμένο) που χαρακτηρίζει τα αντικείμενα με κλασματική διάσταση. Οι επιστημονικές του έρευνες έχτισαν τα θεμέλια της fractal γεωμετρίας. Δεκαετίες πριν   αρκετοί μαθηματικοί όπως οι Weierstrass, Koch, Lévy, Cantor, Poincaré είχαν μελετήσει τα fractals.

Η ταινία βασίζεται στην έκθεση "Αποπλάνηση" (http://mandelbrot-set.elica.net/) και συνδυάζει ψηφιακές εικόνες από το σύνολο Mandelbrot με ψηφιακές φωτογραφίες από την πραγματική ζωή. Το τραγούδι χρησιμοποιήθηκε στην ταινία «Σημείωμα Amandae" από Cathleen Trezza από Firewisp Μουσική (http://www.firewispmusic.com).

Η πτήση πάνω από τα φράκταλς και η κατάδυση στην άβυσσο προέρχονται από διάφορα ειδικά σχεδιαστικά προγράμματα (Logo (http://elica.net/ και http://lhogho.sourceforge.net/) και Pascal).

Τα τρίγωνα  του Sierpinski
http://www.math.uoa.gr/me/dipl/dipl_patsiomitou.pdf


Wacław Franciszek Sierpiński: Πολωνός μαθηματικός (1882 - 1969 )

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου